Gezondheidspromotie is een belangrijk thema in ons wijkgezondheidscentrum. Met gezondheidspromotie willen we de algemene gezondheid van onze patiënten en wijkbewoners verbeteren. Dit doen we via acties en projecten rond verschillende gezondheidsthema’s. Hiervoor werken we met heel wat partners in de wijk en stad samen.

Als wijkgezondheidscentrum zijn wij het aanspreekpunt rond gezondheid voor de wijk Muide-Meulestede-Afrikalaan.

Heb je vragen over gezondheidspromotie? Wil je meer weten over de acties en projecten in de wijk? Contacteer onze gezondheidspromotor via joline.goossens@wgctvlot.be

Hieronder vind je een overzicht van de lopende projecten en activiteiten. Blijf ook op de hoogte van onze activiteiten via facebook.

Bewegen

Fietslessen voor volwassenen
Op verschillende plaatsen in Gent kan je als volwassene leren fietsen. In 10 lessen leer je fietsen in je eigen buurt onder begeleiding van ervaren lesgevers. Wil je op de hoogte blijven van het aanbod of heb je interesse om deel te nemen? Laat je naam achter bij het onthaal of via de gezondheidspromotor (joline.goossens@wgctvlot.be).

Fietslessen voor kinderen
In 2022 starten we met een fietsproject voor lagere schoolkinderen die nog niet kunnen fietsen. We werken hiervoor samen met wijkgezondheidscentrum De Sleep, Brede School en vzw Jong.

De Beweegbrochure
Wil je meer bewegen en liefst dichtbij? Raadpleeg onze brochure met het sport- en beweegaanbod in de wijk.

Mondzorg

Tandartsenfolder
Heb je een tandarts nodig? Raadpleeg onze tandartsenfolder met een overzicht van alle tandartsen in de buurt, of vraag de folder aan het onthaal van het wijkgezondheidscentrum.

Mentaal welbevinden

Gelukskoffer
De Gelukskoffer wil wijkorganisaties en -scholen ondersteunen om te werken rond mentaal welbevinden bij kinderen. De gelukskoffer is gebaseerd op de Geluksdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven en bestaat uit een bundeling van bestaande materialen rond “geluk”. Een prototype van de koffer wordt uitgetest tussen september en december 2021. De definitieve koffer zal beschikbaar zijn vanaf het voorjaar 2022. Dit project is een samenwerking met wijkgezondheidscentrum De Sleep, met de steun van Cera.

Levenskunst
In 2020 startte een samenwerking tussen het museum ‘Huis van Alijn’, 3 Gentse wijkgezondheidscentra en de Lokale Dienstencentra. Het project Levenskunst was geboren. Dit project heeft als doel om een traject te doorlopen in het Huis van Alijn met een kleine groep senioren die weinig levensvreugde ervaren. Het project start in september 2021.

Gezondheidsvaardigheden

“WEGWIJS in zorg en gezondheid” is een spel met als doel gezondheidsvaardigheden versterken. De spelers maken kennis met verschillende personages met problemen op vlak van gezondheid en welzijn. Zij proberen de personages te helpen door hen door te verwijzen naar de juiste hulpverlening. Het spel is ontwikkeld door de Gentse gezondheidspromotoren met steun van de KBS.

Uitleenmateriaal

Ontleen je graag een van onderstaande materialen of wens je meer info? Dan kan je mailen naar joline.goossens@wgctvlot.be. Reserveer tijdig het materiaal. Bij het ontlenen betaal je een waarborg.

De Tandenkoffer
De tandenkoffer bevat spelletjes en didactische materialen over tandenpoetsen en de tandarts: puzzels, een speelgoedset, een poetspop, een gebitsmodel met grote tandenborstel… De koffer is bedoeld voor kinderen van het kleuter- en lager onderwijs.

Het Grote Tandenspel
Het Grote Tandenspel is een informatief ganzenspel met 5 categorieën van telkens 15 vragen: de tandarts, voeding, hoe je mond gezond, weetjes en doe-opdrachten. Het spel heeft een volwassenenversie en een kinderversie vanaf 6 jaar.

WEWIJS in Zorg en Gezondheid spel (beschikbaar vanaf 2022)
“WEGWIJS in Zorg en Gezondheid” is een spel met als doel gezondheidsvaardigheden versterken. De spelers maken kennis met verschillende personages met problemen op vlak van gezondheid en welzijn. Zij proberen de personages te helpen door hen door te verwijzen naar de juiste hulpverlening.

De Gelukskoffer (beschikbaar vanaf 2022)
De Gelukskoffer is een bundeling van bestaande materialen rond het thema ‘Geluk’: spelletjes, opdrachten, liedjes, boeken… De koffer is bedoeld voor kinderen van het kleuter- en lager onderwijs.